Almanya’da oturum izni nasıl alınır ?

1.4K
Almanya’da oturum izni nasıl alınır ?
Edu vizyon yurtdışı eğitim danışmanlığı

Almanya’da oturum izni nasıl alınır ?

Almanya, güçlü ekonomisi ve yüksek yaşam standardı nedeniyle göçmenler için popüler bir destinasyondur. Almanya’ya taşınmak istiyorsanız çoğu durumda oturma izni almanız gerekecektir. Oturma izni almak zor olabilir, bu nedenle önceden planlamaya başlamak önemlidir.

Almanya’da daimi ikamet hakkında her şey

Almanya’da çok sayıda farklı  geçici  oturma izni türü olduğu gibi, Almanya’da daimi oturma izni de mevcuttur. Bunların her birinin kendi gereksinimleri vardır.

Bazen yerleşim izni olarak da adlandırılan Alman kalıcı  oturma izni, Almanya’da beş yıl veya daha uzun süre yaşayan AB üyesi olmayan vatandaşlara verilebilir. Böyle bir oturma iznine sahip olmanın en büyük faydalarından biri, Avro Bölgesi içinde serbest dolaşıma olanak sağlaması ve herhangi bir yenileme gerektirmemesi, yani süresi açık bir oturma izni olmasıdır.
Ancak kafanız karışmasın, bu Alman Vatandaşı olmakla (vatandaşlığa kabul) aynı şey değildir.

Almanya’da mevcut olan farklı izin türlerine, başvuru sürecine ve gerekliliklere genel bir bakış için okumaya devam edin. Ayrıca izninizi ne zaman alacağınıza dair bir zaman çizelgesi de sağlayacağız.

Almanya’da oturma izni türleri

Almanya’da her biri kendi gerekliliklerine sahip çeşitli oturma izni türleri (Aufenthaltstitel) mevcuttur.

En yaygın oturma izni türleri şunlardır:

  1. Öğrenci ikamet izni  (Aufenthaltserlaubnis zum Studium) : Bu tür  geçici  ikamet izni, Almanya’da bir okul veya üniversiteye kayıtlı yabancılar içindir. Bu izne hak kazanabilmek için, Almanya’da kaldığınız süre boyunca üniversite kaydınızın ve mali kaynaklarınızın kanıtını sunmanız gerekir . Öğrenci oturma izni, öğreniminiz boyunca Almanya’da kalmanıza olanak tanır ve  öğrenci işi yapmak istiyorsanız  çalışma saatlerine ilişkin birkaç düzenlemeyi de beraberinde getirir.
  2. İş arama izni : Almanya’da iş arıyorsanız, iş arama iznine hak kazanabilirsiniz. Bu izin, alanınızda bir iş bulana kadar 18 ay boyunca Almanya’da kalmanıza olanak tanır. Bu izne hak kazanabilmek için iş arama ve mali kaynaklarınızın kanıtını sunmanız gerekir. Bu izin türü aynı zamanda eğitiminizin ardından Almanya’da kalmaya karar vermeniz ancak mezun olduğunuzda iş bulamamanız durumunda alacağınız izin türüdür.
  3. Çalışma amaçlı oturma izni  ( Arbeitserlaubnis ): Bu oturma izni, Almanya’da çalışma teklifi alan yabancılar içindir. Bu izin, sözleşme süresine bağlı olarak Almanya’da kalmanıza ve sponsor şirkette çalışmanıza olanak tanır. Bu izne hak kazanabilmek için geçerli bir çalışma vizesine sahip olmanız ve iş sözleşmenizin kanıtını göstermeniz gerekir.
  4. Aile birleşimi amaçlı oturma izni  ( Familiennachzug ): Bu tür  oturma izni, aile üyeleri halihazırda Almanya’da yaşayan yabancılar içindir.  Aile üyeleri sizinle olan ilişkilerinin kanıtını sunabilmeli ve sizi maddi olarak destekleyebileceklerini garanti edebilmelidir.
  5. Daimi ikamet izni  ( Niederlassungserlaubnis Bu ikamet izni türü, Almanya’da belirli bir süre ikamet eden ve belirli şartları taşıyan yabancılara yöneliktir. Bu izne hak kazanabilmeniz için Almanya’da en az beş yıl (veya bir Alman vatandaşıyla evliyseniz üç yıl) yaşamış olmanız gerekir  .  Ayrıca istihdamınızın, mali kaynaklarınızın ve Almanca dil becerilerinizin kanıtını da sunabilmeniz gerekir. Bu izniniz varsa Almanya’da süresiz kalabilirsiniz. Bir Alman üniversitesinden mezun olan uluslararası öğrenciler, iki yıllık çalışma iznine sahip olduktan sonra daimi oturma izni alabilirler.
  6. AB Mavi Kartı : AB Mavi Kartı dört yıla kadar geçerli olan bir oturma iznidir. Almanya’da iş teklifi alan ve belirli gereksinimleri karşılayan yabancılar içindir. Bu izne hak kazanabilmek için geçerli bir çalışma vizesine sahip olmanız, kendinizi geçindirecek mali kaynaklara sahip olduğunuzu kanıtlamanız ve belirli dil gereksinimlerini karşılamanız gerekir.

Daimi oturma izni nedir?

Kalıcı oturma izni, bireylerin Almanya’da belirsiz bir süre kalmalarına olanak tanır.

Her ne kadar Alman vatandaşlığı almak ve Alman pasaportuna sahip olmak ile aynı şey olmasa da daimi ikamet, geçici oturma iznine ( Aufenthaltserlaubnis )  sahip olmaktan çok daha fazla güvenlik sunar .

Bazı durumlarda,  yalnızca iki yıl içinde Almanya’da daimi oturum hakkı kazanmak mümkündür.  Bu, bir Alman üniversitesinden mezun olan ve daha sonra iki yıl Almanya’da yaşayan ve çalışan kişiler için geçerlidir. Alman vatandaşlarıyla evli olan kişiler, üç yıldan sonra kendileri ve aile bireyleri için daimi ikamet izni başvurusunda bulunabilecekler . Kalıcı oturma iznine hızlı bir şekilde başvurmanın diğer yolu , belirli bir teknik/araştırma alanında yüksek vasıflı bir profesyonel olmanızdır . Ayrıca, bir AB ülkesinde 5 yıl veya daha uzun süre yaşadıysanız, AB Oturma İzni olarak da bilinen AT uzun dönem oturma iznine başvurma seçeneği de mevcuttur .

Almanya’da kalıcı olarak nasıl bulunabilirim ?

Kalıcı (yerleşim) oturma iznine sahip olanlar Almanya’da kalıcı olarak kalabilirler!  Bir sonraki adım, eğer tercih ederseniz,  Alman Vatandaşı olmak anlamına gelen vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunmaktır . 2023’ten itibaren hak kazanabilmeniz için 8 yıl boyunca daimi ikamet sahibi olmanız gerekir.  Ancak vatandaşlığa kabul sürecinde değişikliklere yol açacak yeni mevzuatın 2024 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor . Bu değişiklikler, daimi ikamet süresinin 8 yıldan 5 yıla indirilmesini ve birden fazla vatandaşlığı koruma seçeneğini içeriyor.

Nasıl Almanya’da ikamet edebilirim?

Uzun süreli vizeniz veya geçici/mevcut oturma izniniz varsa, teknik olarak zaten Almanya’da ikamet ediyorsunuz . Ancak Almanya’da daimi ikamet sahibi olmak istiyorsanız , daimi ikamet iznine başvurmanız gerekir.

Bunlar yalnızca Almanya’da beş yıldan fazla bir süre yaşadıktan sonra verilir ve bu süre için geçici oturma iznine veya vizeye sahip olmanız gerekir. Yeterli  Almanca bilgisine sahip olmanızın yanı sıra,( b2 şart gençleryerel yasal ve sosyal düzen ile bir bütün olarak Alman toplumu hakkında bilgi sahibi olmanız da gerekecektir. Yani adamlar diyor ki ilk 5 yıl hiç bir sorun çıkarmayacaksın ( daha sonra da çıkarmayın akıllı uslu durun lütfen , kimsenin tavuğuna kışt demeyin ) yasalara ve kurallara uyun, sistemi delmeye çalışmayın . Zaten bunları yaparsanız bir sorun ile karşılaşmazsınız.

Almanya Oturma İzni ile seyahat edebilir misiniz?

Evet, kalıcı oturma izniyle  AB’de  özgürce seyahat edebilirsiniz.

Almanya’da vize sürenizi uzatırsanız ne olur?

Vize, genellikle eğitim süresinin veya iş sözleşmesinin uzunluğuna bağlı olarak çeşitli süreler için verilir.  Vizenizde verilen süreyi aşmamak gerçekten önemlidir . Vizenin uzatılması yasal bir suçtur, sizi yasa dışı göçmen durumuna getirir ve sınır dışı edilmenizle sonuçlanabilir.

Daimi oturma izni için gerekenler

Almanya’da kalıcı oturma izni almak kolay mı?

Gerekli tüm kriterleri karşılıyorsanız, gerekli tüm belgelere sahipseniz ve mülakata başarıyla katılıyorsanız, o zaman evet: kalıcı oturma izni ve kalıcı oturma statüsü kazanmak kolay olabilir.

Daimi ikamet izni başvurusu için gerekli belgeler

Kalıcı yerleşim iznine ve yerel Yabancılar Dairesine başvurmak için gereken tüm belgelerin listesi aşağıdadır:

  • Doldurulmuş başvuru formu  ( Antrag auf Erteilung der Niederlassungserlaubnis )
  • Mevcut ve ücretli sağlık sigortasının kanıtı  (en az 60 aylık sosyal güvenlik primi)
  • Geçerli pasaport
  • Almanca dilinin tanınmış bilgi sertifikası ; en az B1 düzeyinde Almanca
  • 1 x biyometrik fotoğraf
  • Alman üniversite diploması belgesi  (bir Alman üniversitesinden mezun olarak hızlı takip edilen kalıcı oturma iznine başvuruyorsanız)
  • Evlilik cüzdanı  (Alman vatandaşı ile evli olunması nedeniyle hızlı bir şekilde daimi oturma iznine başvuruluyorsa)
  • Mali açıdan güvende olduğunuzun kanıtı  (çalışan bireyler için banka ekstreleri ve serbest meslek sahipleri için vergi beyannameleri)
  • İşvereninizden/veya üniversitenizden bir mektup
  • Konaklama ve kayıt belgesi  ( Anmeldungsbestätigung )
  • Mesleki lisans  (bir alanda yüksek vasıflı olmanın bir sonucu olarak hızlı takip edilen kalıcı oturma iznine başvuruluyorsa)

Başvuru süreci

Başvuru sürecinde başarılı bir şekilde gezinmek için atılması gereken çeşitli adımlar vardır.

İlk iş, göçmenlik bürosundan  doğru formu  ( Antrag auf Erteilung der Niederlassungserlaubnis )  almak ve randevu almaktır.  Ardından, tüm evraklarınızın (yukarıda listelenen) düzenli olduğundan emin olun.

Doldurduğunuz form ve yukarıda belirtilen tüm belgelerle birlikte randevunuza gelin. Mülakat sırasında belgeleriniz kontrol edilecek ve başvuruyu neden yaptığınıza dair size sorular sorulabilecektir.

Türk vatandaşlarının ikamet hakları

Türk vatandaşlarının yasal ikamet statüsü, bir yandan tüm üçüncü ülke vatandaşlarına uygulanan İkamet Kanunu (AufenthG) tarafından belirlenmektedir. Ayrıca, Türk işçileri , Türkiye ile o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan 1963 Ortaklık Anlaşması uyarınca özel bir ikamet hakkı elde edebilirler (bkz. Madde 6 ARB 1/80).

Aynı şirkette bir yıl çalıştıktan sonra, o şirkette çalışmaya devam etmelerini sağlayan oturma hakkını alırlar. Üç yıl sonra, artık başka bir şirkette çalışmayı da içeren bir oturma hakkı doğar. Dört yılın ardından oturum hakkı size herhangi bir işte çalışma hakkı verir. Ancak, ortaklık hukukuna ilişkin özel düzenlemelerin ancak ilk yasal girişten sonra yürürlüğe gireceğini belirtmek gerekir. Bu amaçla Türk vatandaşlarının İkamet Kanunu’nun genel düzenlemeleri gereği vize gibi bir ikamet iznine ihtiyaçları vardır .

8 YIL İKAMET ŞARTI 5 YILA DÜŞÜRÜLDÜ

Almanya’da yasal olarak 5 yıl ikamet eden ve kendi geçimini temin edebilen göçmenler Alman vatandaşlığına geçebilecek. Vatandaşlık için daha önceleri Almanya’da 8 yıl ikamet şartı bulunuyordu. Ayrıca çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıla düştü.

ÇOKLU VATANDAŞLIK YOLU AÇILDI

Daha önceleri, izinsiz olarak başka bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı otomatik olarak düşüyordu. Yeni yasayla birlikte, çoklu vatandaşlık yolu açıldığı için bu durumda Alman vatandaşlığı kaybedilmeyecek. ( Yasa 26.06.2024 ‘de yürürlüğe girdi )

Almanya eğitim danışmanlığı

Edu vizyon yurtdışı eğitim danışmanlığı ve Felix Academy , Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilere 2 yıl kadar bir danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalarımızda öğrencilerimizin %96 ‘sı Almanya’da bir üniversite eğitimine devam edebildiler ( 2023 verileri ) . Siz de Almanya’da eğitim ve bu yolla Almanya’da yasal haklar elde istiyorsanız bizi aramaktan çekinmeyin.

İstanbul Bakırköy: 0 212 543 58 06

İstanbul Beşiktaş : 0 212 261 28 88

Ankara : 0 312 999 70 76

Denizli : 0 258 242 44 25

Tüm öğrencilerimize %100 yerleşim garantisi veriyoruz. Eğer Almanya’da herhangi bir Devlet üniversitesine yerleşemezseniz sizden hiç bir şekilde danışmanlık ücreti almıyoruz…

  • Alman üniversitelerinin eğitim standartları ve kalitesi çok yüksektir.
  • Üniversite eğitiminizi Alman devlet üniversitelerinde alacaksınız ve eğitimler ücretsizdir.
  • Alman devlet üniversitelerinin Türkiye’de YÖK tarafından  denkliği vardır ve tüm Dünya’da geçerlidir.
  • Bilinenin aksine Almanya’da üniversite eğitimi maliyeti Türkiye’de ki üniversite maliyetlerinden daha yüksek değildir.
  • Almanya’da bir  öğrencinin konaklama dahil aylık gideri ortalama 950,- 1250 euro arasındadır.
  • Türk öğrencilerin Üniversite eğitimleri esnasında çalışma izinleri vardır.

Almanya devlet üniversitelerinde eğitim almak istiyorsanız vakit geçirmeden bizimle iletişim kurabilirsiniz.  Almanya eğitim danışmanlığı ve yurtdışı eğitim danışmanlığı için bizi arayın : 0 212 543 58 06

Lütfen dikkat: Bu web sitesindeki bilgiler büyük bir titizlikle hazırlanmış olmasına rağmen, burada yer alan olası yanlışlıklardan  yada yeni güncellemelerden dolayı oluşacak değişiklerden dolayı herhangi bir sorumluluk kabul edemeyiz.

Edu vizyon yurtdışı eğitim danışmanlığı
Almanya Eğitim WhatsApp Görüşmesi
1
1 adet okunmamış mesajınız var !
Edu Vizyon - Felix Academy
Merhaba ;
Almanya'da eğitim hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız şimdi bizimle ÜCRETSİZ bir WhatsApp Chat yapabilirsiniz.
WhatsApp Çağrınız , 24 Saat içinde mutlaka Almanya eğitim danışmanlığı için Edu Vizyon ve Felix Academy şirketleri tarafından cevaplanacaktır.